Ajándék ötlet és lakberendezési magazin

Csokit vagy csalunk!

2021.10.12 09:00

A “Csokit vagy csalunk!” szófordulat halloween éjszakáján, azaz október 31. napján használatos kifejezés a jelmezbe öltözött, édesség reményében házról-házra kopogtató gyermekek, fiatalok körében, amelyet az angol “Trick or treat!” kollokációból magyarosítottak.

Csokit vagy csalunk!

Mit kell tudnunk a Halloween-ről?

A Halloween kifejezés az angol “All Hallows’ Eve” kifejezésből ered, amely november 1-je, Mindenszentek előtti éjszakára utal.  A köztudatban úgy ismeretes, mint “tipikus amerikai ünnep”, azonban az állítás nem teljesen helytálló. Ugyan valóban őshazájának tekintjük és legnagyobb körben a tengerentúlon ünneplik manapság, a XVI. század Írországából eredeztethető, ahonnan nagy valószínűséggel az ír, walesi és skót bevándorlók honosították meg Amerikában, azon belül az Egyesült Államokban.

A kelták ezen a napon köszönték meg a Napistennek, hogy gazdaggá tette a földet és a termést az évben. A gallok később úgy tartották, hogy ezen a napon az élők és holtak közötti világ megnyílik és a holtak visszatérnek élő embertársaik közé kísérteni és megakadályozni a földi prosperitást, a bő termés meglétét. Az emberek, hogy ezt megakadályozzák, tűzgyújtással, jelmezbe öltözve, felvonulva ünnepeltek és így igyekezték elijeszteni a túlvilági lényeket.

Tradicionális halloween-i szokások, programok

Talán a legelterjedtebb halloween-i program a tökfaragás, amely kicsiknek és nagyoknak is egyaránt kiváló elfoglaltságot jelenthet egy késő őszi délutánra. Ehhez nincs szükség másra, csak egy jól megtermett, szép külsejű tökre és egy (gyermekbiztos) késre. A kifaragott remekmű belsejébe gyertyát, égőket helyezhetünk és díszíthetjük vele otthonunkat, kertünket.

A szájjal történő almahalászat-verseny is gyakran bevett szokásnak számít. A hiedelem szerint a lányok megjelölik almáikat és egy vízzel teli hordóba dobják. Ezután férfi párjuk megpróbálja szájával kihalászni az almát. Amelyik pár elsőnek szerzi meg a gyümölcsöt; házasodni fog a jövő évben.

Természetesen az éjszaka a kísérteties rémtörténetek mesélésére, vagy egy vérfagyasztó film, vagy halloween-i vígjáték megnézésére is tökéletes alkalmat szolgáltat és remek programnak bizonyul a csapat számára.

Halloween-i jelmezek és dekorációk

A házak ekkor kívül-belül félelmetes díszekbe burkolóznak, úgy, mint a véres asztalterítők, csontvázak, testrészek, műanyag pókok, denevérek de a Halloween elengedhetetlen kelléke a világító (faragott) töklámpás is megjelenik. Jellemzően a szomszédság gyakran verseng egymással, hogy kinek a háza, dekorációja az ötletesebb, hátborzongatóbb.

A gyermekek Halloween éjszakáján jelmezbe öltöznek, esetleg maszkot húznak, arcfestéket, sminket használnak az ijesztő hatás elérése érdekében. Leggyakoribb maskarák között találkozhatunk vámpírral, zombival, szellemekkel, boszorkányokkal, különféle szörnyekkel, de manapság nem ritka a hercegnős, szuperhősös, állatos jelmez sem. Így járnak házról-házra, többnyire este 17:30 és 21:30 között, “Csokit, vagy csalunk!” felkiáltással, cukorkák, csokik és egyéb édességek beszerzésében bízva. Tinédzserek és az idősebb generáció gyakran halloween-i parti megrendezésével ünnepel, ekkor rémisztő külsejű édességek, sütemények, valamint bulipoharak bukkannak fel a dekorációk mellett.

Ha Te is szeretnél kísérteties külsőt kölcsönözni házadnak az ünnepre, esetleg feldobni a halloween-i bulit, akkor a Stileinterio halloween-i kellékei remek választásul bizonyulhatnak a rettegés éjszakájára!