Ajándék ötlet és lakberendezési magazin

December 6. - Mikulás napja

2021.12.06 09:00

Hogyan lett a Mikulás a Mikulás? Ki is az igazi Mikulás? Mióta ünnepeljük a napját december 6-án? Ugye téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések már gyermekkorod óta? Tarts velünk és mai blog cikkünkből megtudod a válaszokat.

December 6. - Mikulás napja

Több legenda is terjed a Mikulás napját illetően. Különböző éghajlatokon, szerte a világban eltérően ünneplik eme jeles napot, amelyet a gyermekek leginkább örömmel, megpucolt csizmácskákkal várnak évről-évre.

Kiről kapta nevét az ünnep és honnan ered a hagyomány?

Számos egykor élt személy és manapság élő egyén is könnyedén “Mikulássá válhat” a gyermekek szórakoztatása végett. Azonban az eredeti és utánozhatatlan Mikulás legendája a XI. századra nyúlik vissza.

Szent Miklós Kr. u. 245 körül született a kis-ázsiai Patarában. Egy kolostorban nevelkedett és ő maga is a papi hivatást választotta. A legenda úgy tartja, hogy egy éjszaka, isteni sugallat hatására Myra városába indult. Eközben Myra városában élő legidősebb püspök látomásban parancsot kapott Istentől, hogy azt válasszák meg új érseknek, aki pirkadatkor legelsőként imádkozik a templomban. Ez az ember Miklós volt. Érsekké avatták, ő pedig több mint 50 éven át hirdette a kereszténységet Myra városában.

Egész életét a szegények megsegítésének szentelte. A monda szerint éjszaka aranyat vitt azokhoz a házakhoz, ahol jólelkű, ám de szegény családok, gyerekek éltek. Ezért is a Noel Baba (Ajándékozó Apa) névvel illették.

A keresztényüldözések idején elfogták, de szentsége végett kivégezni nem akarták. 342. december 6-án halt meg, ezért máig ezen a napon emlékezünk rá.

Honnan ered a piros köpeny, hófehér szakáll?

A pogány Yule téli ünnep Odin istenről szólt, akit mint nagy pocakú, fehér szakállú emberként ábrázoltak. Ez a képi megjelenés Szent Miklós ábrázolására is nagy hatással volt. Hasonlóan az európai népek is eleinte a Mikulást, mint aggastyánt, hosszú, ősz szakállal, földig érő köpennyel ábrázolták.

A ma legismeretesebb Mikulás ábrázolás (piros sapka és ruha, hosszú, ősz szakáll) a XIX. századi New Yorkból ered. Egy 1821-ben kiadott gyeremekkönyvben Santa Claust idős emberként ábrázolták, akit rénszarvasok húznak a szánján.

Thomas Nast, amerikai grafikus 1863-ban egy magazin felkérésére alkotott meg egy Mikulás-illusztrációt, amely a mai Mikukás-ábrázolások alapjának tekinthető.

A Mikulás lakhelye és segédjei:

A gyerekek persze mindig tudni szeretnék, hogy hol él a Télapó és honnan hozza a rengeteg ajándékot, amit szétoszt a jók között. Így született meg a Mikulás-legenda, mely szerint szerint a Mikulás az Északi-sarkon, Lappföldön él, pontosabban Rovaniemiben. Úgy tartják, hogy a Télapó szorgos, csíkos ruhás kis manók segítségével készíti össze ajándékait a gyermekeknek, amelyeket kísérőjével, a krampusszal szállít a házakhoz. A krampusz a rossz gyermekeket megijeszti és virgácsot, vagy szenet ad nekik.

Mi lapul a Mikulás zsákjában?

A Mikulás hátán puttonyt, vagy zsákot cipel, amelybe mindig is édességek, gyümölcsfélék, esetleg kisebb játékszerek és könyvek kerültek. Ezután a XX. században már kezdett egyre nészerűbbé válni az öntőformával készített csokoládé Mikulás.

Mikulás szokások szerte a világban:

A világ egyes országaiban nem egyformán és nem is egy időben ünneplik Mikulás napját. Valamely helyeken süteményt és tejet készítenek ki az elérkezése előtti éjszakán, máshol fényesre pucolt csizmácskákat készítenek az ablakba ajándék (leginkább csokoládé, mogyoró, mandarin, narancs) reményében, van ahol pedig a kéményen keresztül jut be az otthonokba. Néhány helyen még pár karika répát is kihelyeznek a Mikulás rénszarvasainak.

Különböző országokban a hagyományok mellett a Mikulás is eltérő megnevezésekkel él a köztudatban. Íme a leggyakrabban használt “Mikulás kifejezések”:

Amerikai Egyesült Államok, Kanada: Santa Claus

Egyesült Királyság: Father Santa

Finnország: Joulu Pukki

Franciaországban: Pere Noel

Németországban: Christindl

Oroszországban: Gyed Moroz

Olaszországban: Befana

Spanyolország: Papa Noel

Japánban: Jizo

Magyarországon: Mikulás, Télapó


A Stileinterio szuper “Télapós” ajándékokkal és kiegészítőkkel segít, hogy a Mikulás eljövetele örömteli legyen. Fedezd fel hát őket!