Ajándék ötlet és lakberendezési magazin

Milyen lámpát válasszunk otthonunk helyiségeibe?

2022.03.10 09:00

Otthonunk kellemes harmóniájának megteremtésében kulcsfontosságú szerepet játszik a megfelelő megvilágítás, és ezzel együtt a tökéletes lámpatestek kiválasztása. Mai cikkünkből egy kis betekintőt nyerhetsz, hogy a lakás különböző helyiségeiből milyen lámpákkal hozhatod ki a maximumot.

Milyen lámpát válasszunk otthonunk helyiségeibe?

Nappali és a hálószoba

Kezdjük mindjárt a nappalival és a hálószobával, ahol bizony azonnal hiányérzetünk támadhat, ha mindössze egyetlen lámpa gondoskodik a fényforrásról. Ezekben a szobákban nem elég a mennyezeti csillár alkalmazása, fontos többféle lámpával kiegészítenünk a tér fényviszonyait, hogy kellőképpen komfortos érzést keltsen bennünk minden helyzetben.

Amikor az esti órákban még teszünk-veszünk a lakásban, vagy amikor éppen vendégeik vannak, nagy valószínűséggel a "nagy lámpát" fogjuk használni. Azonban a pihenéshez - gondolunk itt a tévénézésre vagy kedvenc könyvünk olvasására - már kellemesebb légkört teremthetünk a kisebb lámpák felkapcsolásával.

Az egyik ilyen kiváló megoldás lehet az asztali lámpák elhelyezése, de az állólámpák és a fali lámpák használata is a tökéletes alternatívát jelenthet.

A praktikusság mellett érdemes a dizájnnak is kellő figyelmet szentelni. Az állólámpa elhelyezésének esetében nincs nagyon min gondolkodni, ezeket a világításokat mintha csak a kanapénk vagy olvasó fotelünk mellé tervezték volna, annyira egységessé teszi az összhatást.

A hálószobában azonban már más típusú lámpákkal alkothatjuk meg a vágyott atmoszférát. Az éjjeliszekrényre helyezhető asztali lámpák igazi örökzöld kiegészítőnek számítanak, amelyek a mai napig dobogós helyet foglalnak el a legmodernebb hálószobák berendezésében is.

Gyerekszoba

A gyerekszobában szintén előnyös egy hangulatos asztali lámpa a gyermek ágya mellett. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl erős fénye a kis lámpának, inkább csak afféle éjszakai fényt adjon az elalváshoz. Az íróasztalra olyan olvasólámpát válasszunk, amely rendelkezik búrával és a tanuláshoz megfelelő fényerősséget ad, nehogy megterhelő legyen a gyermek szemének a lámpánál való írás, olvasás.

Konyha

A konyhában rendkívül lényeges a részletek megvilágítása. Előfordulhat, hogy túl sötét a konyhánk, vagy éppen borús az idő, esetleg este állunk neki főzni a családnak, éppen ezért rendkívül meghatározó a munkapult jó fényviszonyainak kialakítása, amely nagy segítséget jelenthet a hozzávalók összekészítésében, a főzés során és a mosogatásnál egyaránt. Itt kimondottan jó hasznát vesszük az erős fényű mennyezeti lámpáknak, illetve falilámpáknak. Sokan a LED-es világítást is előszeretettel alkalmazzák a konyhaszekrény aljára helyezve, ezzel pazar fényt biztosítva a konyhapultnál.

Fürdőszoba

A fürdőszobában is elengedhetetlen a helyiséget teljesen fénybe borító mennyezeti lámpa megléte. A tükörnél általában fehér fényű izzók szükségesek az ideális fényviszonyok megteremtéséhez. Ha nincs a tükörben beépítve hely az izzónak, akkor a falilámpa is tökéletesen el tudja látni ezt a funkciót. 

Előszoba és a folyosó

Az előszobában és a folyosón, azaz a közlekedő részben elég a közepesen erős, lágy, meleg fényű izzókkal ellátott mennyezeti vagy fali lámpa, amellyel könnyedén megteremthetjük az alaphangulatot otthonunkban.

Szeretnéd kihangsúlyozni színeiben és egyediségében otthonod lámpáit? Gyere és vess néhány pillantást a Stileinterio.hu webáruház fantasztikus lámpa kínálatára, ahol garantáltan a legkülönlegesebb világítótesteket találod.