Ajándék ötlet és lakberendezési magazin

Tippek az ünnepi asztalhoz - Hogyan teríts és hogyan szervírozz?

2021.12.20 09:00

Néhány nappal az ünnepek előtt bizonyára már összeállt a karácsonyi menü, de mi a helyzet a terítéssel? Egy igazán jó karácsonyi vacsorát csakis egy kellemes, ízlésesen feldíszített asztal és szuper tálalás társaságában lehet a legjobban élvezni. Íme néhány tipp, hogy hogyan varázsolj felejthetetlen ünnepi terítéket az asztalra:

 

Tippek az ünnepi asztalhoz - Hogyan teríts és hogyan szervírozz?

1. Ereklyék:

Ha a családodat invitálod a karácsonyi ebédre, vagy vacsorára, akkor ez biztosan tetszeni fog! Nincs is tradicionálisabb karácsonyi teríték, mint a családban generációról-generációra örökölt étkészlet, poharak, vagy a féltve őrzött evőeszközök. Ezek a nem mindennap használt ereklyék biztosan feldobják majd az ünnepi asztalt és nem mellesleg remek hangulatot teremthetnek nosztalgiázáshoz, régi családi történetek felelevenítéséhez.

2. A terítés:

Ne gondold túl! Az egyszerűbb néha több! Válassz egyszerű, letisztult vásznakat, ne a legdíszesebb textíliádat avasd fel éppen most - valaki úgy is leeszi az asztalt már az előétellel, nemde?! :-) Mérd fel a terepet: igyekezz a karácsonyi dekorációnak megfelelő asztalterítőt választani, így garantáltan nem lőhetsz mellé a színekkel. Egy fehér étkészlet pedig minden körülmény között elegánsnak bizonyul és nem utolsó sorban minden színhez passzol! Válassz zöld, vagy piros szalvétát a teríték mellé, ami kiemeli a világosabb textúrákat. Legyen akár vászon, akár papírszalvéta, ízlésesen díszítve, feltekerve, vagy szalvétatartóba helyezve, hajtogatva is remek hatást érnek el az ünnepi asztalon. Ne feledkezz meg a kiskanál és kisvilla (helyes) elhelyezéséről sem!

3. Asztali dekoráció

Amennyiben elegendő hellyel rendelkezel az ebédlőasztalon, úgy bátran használj dekorációt! Akár az adventi koszorú négy meggyújtott gyertyája is meghitt hangulatot kölcsönöz vacsora közben, de több kisebb gyertyával, vagy led-es világító füzérrel is feldobhatod a terítéket. Egyre gyakoribb az átlátszó vázákban feltekert égősorok, amelyek amellett, hogy könnyen elkészíthetők, nagyon mutatósak is. A művirágokról sem érdemes megfeledkezni, hiszen a téli hónapokban már csak a szupermarketekben és a piacokon tudunk frissen beszerezni, így érdemes erre a néhány hónapra művirágra váltani, amelyek tökéletesen időtállóan dekorálnak a hideg hónapokban.

4. Desszert az asztalra

Készíts elő kínálótálakat, válogass össze desszertkülönlegességeket és helyezd el őket az asztal különböző pontjain, mindenkitől egyforma távolságra - na jó, a csokiimádókhoz egy kicsit közelebb! Biztos örömöt szerzel vele a vendégeknek az előételek, vagy a főételek elfogyasztása utáni nassoláshoz.

Készen is vagyunk!  A legfontosabb asztalterítési technikákat már ismered, most már csak a vendégsereg, a finom ételek és a nyugodt, meghitt hangulat hiányzik. Ha még nem szereztél be minden dekorációt az ünnepi asztalhoz, akkor válogass a Stileinterio.hu oldalán, hogy a karácsonyi menüt ragyogó környezetben tálalhasd.

Kellemes készülődést és boldog, meghitt karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag új évet kíván a Stileinterio csapata!