Ajándék ötlet és lakberendezési magazin

Inspirációk a rettegés éjszakájára

2021.10.26 09:00

Előző blogcikkünkből megtudhattátok, hogy honnan ered Halloween ünnepe, mit érdemes tudni róla, olvashattatok a legfontosabb buli ötletekről, kreatív jelmezekről és dekorációkról. De nézzük csak meg, hogy mit érdemes Halloween éjszakáján - a rengeteg bezsebelt csoki és édesség mellett - nassolni. Emellett ejtünk néhány szót tökfaragási praktikákkal kapcsolatban is.

Inspirációk a rettegés éjszakájára

Ha még nincs ötleted, de szeretnéd, hogy a ropogtatnivalók is passzoljanak az este hangulatához, akkor Neked való ez a néhány félelmetes Halloween-i rágcsálnivaló-ötlet, hogy igazán rémisztő és felejthetetlen legyen a buli! Hidd el, a gyerekek is nagyon élvezni fogják!

Boszorkányujjak - mandula körmökkel

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg darált mandula
  • 5 dkg egész mandula (kb. 35-40 db)
  • 1 dkg olvasztott étcsokoládé

 

Elkészítés:

A lisztet, a vajat, a cukrot, darált mandulát és a tojásokat egy tálba tesszük, majd összegyúrjuk. A tésztából ujjnyi vastagságú, kb. 10 centi hosszúságú rudakat sodrunk. A rudakat ujj formájúra alakítjuk, közepükre bütyköket formázunk, valamint késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomunk. Az ujjakat előmelegített sütőben 180˚C-on, légkeverésen megsütjük, kb. 10 perc alatt. A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival körbe kenjük.

Halloween-i habcsók szellemek

Hozzávalók:

  • 20 dkg porcukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 1 kocka olvasztott étcsoki
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 150°C-ra. A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgép segítségével kezdjük el felverni. Mikor a tojás már habos, de még nem kemény hab, adjuk hozzá a porcukrot és megállás nélkül verjük kemény habbá. A szellemek megalkotásához használhatunk habzsákot is, de ha elég ügyesek vagyunk, formázhatjuk őket szabad kézzel is. A habzsákból a sütőpapírra egyenletes távolságban, nyomjunk ki kúp alakú formákat: a szellem aljához adagoljunk több habot, majd felfelé húzva egyre kevesebbet, a végét pedig egészen keskenyítsük el. Tegyük be az előmelegített 150°C-os sütőbe, 45 percig süssük légkeverés nélkül. Amíg a szellemek sülnek, vízgőz felett olvasszuk meg a csokit. A kész, kihűlt szellemekre óvatosan, fogpiszkáló segítségével rajzoljunk szemeket.

Tippek a tökfaragáshoz

Minden évben megfogadod magadnak, hogy idén végre Te is feldobod Halloween-t egy saját készítésű töklámpással? Ne halogasd tovább! Összegyűjtöttünk néhány hasznos infót és tippet a TÖKéletes lámpás elkészítéséhez. Hidd el, nagyon jó móka, a lényeg a türelem.

Mire lesz szükséged?

  • 1 méretes tök, attól függően, hogy milyen mintát szeretnél faragni
  • Újságpapír, vagy hentespapír
  • Filctoll
  • Halloween tök sablon - lehetőség szerint kinyomtatva
  • Tökfaragó készlet, vagy használhatsz néhány egyszerű háztartási eszközt is, ekkor szükséged lesz egy éles késre, gumikesztyűre, hámozóra, éles kést, kanálra és ollóra
  • Tál - a tök belének
  • Konyharuha/törlőkendő
  • Mécses, vagy bármilyen gyertya

10 lépés, hogy hogyan faragj tököt:

  1. Készítsd elő a terepet: fedd le újságpapírral, vagy hentespapírral az asztalt, ahol dolgoznál és vedd kézhez a faragáshoz szükséges eszközöket.
  2. Töröld le a tök külső részét, hogy könnyebb legyen a faragás. Rajzold meg a sablont amit ki szeretnél faragni a tökből - légy kreatív, számos sablon minta található az Interneten.
  3. Rajzold körbe a tök fedelét, amit le fogsz vágni.
  4. Vágd le vékony késsel a tök fedelét, de vigyázz! Ügyelj arra, hogy a tököt 45°-os belső szögben vágd át, hogy a fedelet vissza tudd majd tenni anélkül, hogy az beleesne a már kifaragott tökbe.
  5. Távolítsd el a tökmagot.
  6. Kapard ki a tök belsejét. Kanállal vagy kaparóval és tisztítsd meg teljesen a tök belsejét, mind a magoktól, mind a rostoktól.
  7. Vágd ki a sablon segítségével felrajzolt mintát. Vágj be egyenesen a tökbe a minta mentén és apránként, folyamatosan távolítsd el a tök darabkáit.
  8. Ha végeztél a mintával, tisztítsd meg ismét a tököt. Töröld le a külsejét, távolítsd el a filc jelölő vonalait.
  9. Végezetül gyújtsd meg a lámpást.  Helyezz egy gyertyát a tök aljára, majd  a kifaragott tök fedelét helyezd vissza a tök tetejére.
  10. Tipp: ha szeretnéd átfesteni a tököt, pl. fekete színűre, azt még a tök letakarítása után és a gyertya meggyújtása előtt tedd meg.

Ha kedvet kaptál valamelyik desszert elkészítéséhez, vagy a tökfaragásthoz, a Stileinterio konyhai kiegészítői segítségedre lesznek a legmaszatosabb munkák során is!

Kellemes sütögetést és tökfaragást!